празник на дърворезбата

Дни на дърворезбата в Трявна и на специализираните училища по изкуства в Трявна е проект, който ще представи наследството и традициите на България в областта на художествената обработка на дърво. Той има за цел да представи и популяризира дейността на специализираните училища по изкуства и култура в република България. Целта му е да се утвърди като традиционно за Трявна събитие, което представи наследството и традициите на България и Балканите в областта на художествената обработка на дърво.

Гергьовден е един от най-големите български празници през пролетта. Народът вярва, че светът е поделен между светците. На свети Георги се паднало да владее полето. Затова този празник го свързваме със събуждането на природата, с времето, когато горите, ливадите, нивите се раззеленяват. Тогава се понася омайващият аромат на цветята, тревите и билките. Гергьовден е празник и на земеделските стопани, Ден на храбростта  – празник на Българската армия, но също така и покровител на дърворезбарите.

Легендата, а по-късно житието разказват, че Свети Георги е бил войник, дори някои пишат, че е бил и пълководец. Със силата на християнството Светеца побеждава змея – олицетворение на злото. Именно тази сцена е в основата на много от иконите с образа на Свети Георги – облечен като войн, на бял кон, пробождащ змея с копие.

 В планираните дни на дърворезбата – 4, 5 и 6-ти май в гр. Трявна ще бъде създаден визуален разказ от творби на различни поколения резбари, които работят за запазването и осмислянето на художествената традиция в контекста на съвремието. Ще се възроди една традиция за творческо съревнование от преди повече от 210 години – облог между резбари. За участие в облога ще бъдат поканени майстори-резбари от страната и чужбина.

Важна част от концепцията на проекта е участието на младите хора на България, които са избрали да бъдат продължители на традицията, припознавайки я като ценност и възможност за развитие, както и на тези, които създават новото наследство. Ученици от: НГПИ „Тревненска школа”, НХГ „ Димитър Добрович“ гр. Сливен, НУПИ „проф. Венко Колев“ гр. Троян, НГПИ „ Св. Лука гр. София, ПГПИ гр. Смолян, ПГК с. Кунино, НУФИ „ Филип Кутев“ гр. Котел и ХМУ „Любомир Пипков“ гр. София ще направят демонстрации в дните на проекта и ще оживят различни места в града на дърворезбата с уменията си по приложни изкуства, както и с фолклорна и класическа музика.

Инициатор на проекта е НГПИ „Тревненска школа”. Дейността на училището се основава на традициите, завещани от „Тревненската иконописна и дърворезбарска школа”, съхранени и развити с нови художествени и естетически стойности. В рамките на проекта най-малките артисти и вероятно бъдещи майстори-занаятчии ще могат да се изявят в конкурса „Гергьовден“, посветен на св. Георги – покровителят на резбарите.