“МАЛКИ ФОРМИ - ЛОКДАУН АРТ”

„Малки форми – локдаун арт” е колекция от картини събрани в интересна изложба, която е провокирана първоначално от изложбата „Формат 20х20” на утвърдени имена артисти от различни поколения, показана на 20.02.2020г. в Орловска10 https://www.facebook.com/groups/78884166794 .
Вдъхновението и смелостта на младите хора, ученици все още в НГПИ „Тревненска школа” в град Трявна, както и тяхната настойчивост да покажат произведения, работени специално за пространството на Орловска 10, ни накара да им се доверим. През времето, което изтече в пясъчния часовник на всеки от нас, от изложбата „Формат 20х20” до днес се случиха странни и непознати социални катаклизми и строги ограничения въведени заради сполетялата ни световна пандемия Ковид 19. Именно в това, изключително неблагоприятно за всички, и най-вече за младите хора – учениците – време, те намериха свободата да изразят себе си извън учебните задачи. Обединява ги единствено малкият формат. Транайсет млади артисти на различна възраст, от 10, 11 и 12 клас със завидна страст, в домашни условия, изолирани и отдалечени от социалната и училищната си среда, заявяват и доказват твърдо желанието си, да бъдат бъдещето на нашата и световна арт сцена, като демонстрират завидна увереност и творчески сили.
Медиите, с които са избрали да работят са разнообразни: живопис, пластика, колаж, асамблаж и др.
Свежестта, която се излъчва от картините също е в противовес и внася баланс в смутното време извън пространството на галерията. Свежестта, която идва от младостта, от любопитството и силната енергия чертаеща хоризонта на всеки един от участниците в изложбата, ни дава искрица надежда за промяна.
Младостта, винаги носи, нови сили, ново начало, нова визия и вяра за по-добър, по-чист и по-стойностен свят!

Консултант на проекта: Галина Динева, преподавател по интериорен дизайн в НГПИ „Тревненска школа”, гр. Трявна.